Tips om borstvoedingsproblemen te helpen voorkomen (deel 2)

  • Ergobaby
  • Aug 3, 2022
Borstvoeding

Goed aanleggen is het allerbelangrijkste

Borstvoeding is een van de belangrijkste potentiële  problemen voor zowel nieuwe als aanstaande moeders. Daarom hebben we het cruciale eerste uur na de geboorte al behandeld in het eerste deel van onze blogreeks over borstvoedingsproblemen. Als je die post nog niet hebt gelezen, kijk dan eens naar de 9 fasen van de aanpassing van pasgeborenen voor een succesvolle start van de borstvoeding. In het volgende artikel vertelt onze verloskundige en babywearingsexpert Katrin Ritter je hoe je je baby goed kunt vastklikken. Dit is niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat het drinken lukt, maar ook om je tepels op de lange termijn te beschermen.

Waarom borstvoeding geven zo’n goede beslissing is

De beste basis voor een succesvolle start van de borstvoeding en een succesvolle borstvoedingsperiode is onmiddellijk, ongestoord en langdurig huid-op-huid contact direct na de geboorte en vanaf dan elke dag. En dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de moeder, maar vereist ook de steun van haar partner, andere gezinsleden en de samenleving in het algemeen. Moedermelk is nog steeds uniek, onvervangbaar en bestaat uit duizenden verschillende ingrediënten – waaronder eiwitten, vetten, lactose, vitaminen, ijs, mineralen, water en enzymen die de optimale ontwikkeling van uw baby bevorderen en hem beschermen. Moedermelk heeft dus ontelbare gezondheidsvoordelen voor je kleintje. En het beste van alles is dat het gratis is en altijd verkrijgbaar.

Hoe je je baby goed vastklikt

Wanneer een baby aan de borst van zijn moeder ligt, is hij direct bij de voedingsbron. Dit bevordert de melkproductie bij u als moeder en stelt uw kleintje in staat om intuïtief en naar behoefte borstvoeding te drinken. Ook al klinkt dit heel eenvoudig, het betekent niet dat het correct aanleggen meteen lukt en iedereen tevreden is. Veel borstvoedingsproblemen in de eerste periode na de bevalling kunnen worden vermeden of opgelost door een goede borstvoedingshouding en het juiste “aanleggen”. Van sommige van deze “problemen” heb je vast wel eens gehoord of misschien zelfs gevoeld:

– Pijnlijke tepels

– overvloedige melkproductie

– Rusteloosheid en huilen

– Onvoldoende melkproductie/melktekort

– Verstopping van de melkkannalen en borstontsteking

– Ongunstige gewichtsontwikkeling bij de baby

Dit is niet bedoeld om u bang te maken, maar alleen om u te laten zien dat de juiste techniek voor het geven van borstvoeding de basis is voor frequente en ontspannen borstvoeding en een goede lediging van de borst.

De beste tips voor ontspannen borstvoeding:

– Een comfortabele houding voor moeder en baby is cruciaal bij het geven van borstvoeding. Het is het beste om verschillende houdingen uit te proberen, zowel zittend als liggend, en deze van tijd tot tijd te variëren. Een borstvoedingskussen is ontspannend en helpt u om de baby in de juiste positie te houden.

– Beproefde posities zijn: de wiegligging, de kruisligging, de rugligging en de zijligging.

– Als u eenmaal een goede positie voor u beiden heeft gevonden, zal de baby zich vastklikken of u trekt de baby snel aan de borst als de mond wijd open is (>=120°). Belangrijk: Het is niet de borst die naar het kind komt, maar andersom!

– Het oor, de schouder en de heup van de baby zijn altijd in één lijn, d.w.z. dat het hoofdje van de baby NIET gedraaid is.

– De voetjes van de baby maken contact met het kussen of de moeder, zodat de baby zich beter kan reguleren en ontspannen (dit kan ook uw arm zijn).

– De baby ligt met zijn mondje ter hoogte van de tepel.

– De eerste dagen en de weken daarna wordt ook de liggende borstvoedingshouding aanbevolen: de baby ligt op zijn buik op de liggende moeder en kan goed aanleggen met behulp van zijn vroege kinderreflexen. Het is belangrijk dat er geen druk wordt uitgeoefend op de schouders, de bovenrug en het hoofd. De moeder wordt goed ondersteund in de onderrug en zorgt ervoor dat de baby niet naar beneden glijdt. Een hechtingstopper kan helpen.

Hoe u kunt zien dat u uw baby goed heeft aangelegd

– De mond is wijd open (>= 120°).

– De bovenlip is iets naar buiten gedraaid en los (rode lip is zichtbaar).

– De onderlip is naar buiten gedraaid (tong ligt over de ondertandlijn).

– Mollige wangen bij het drinken (geen strowangen).

– Het hoofd is iets te ver uitgestrekt.

– Neus en/of kin raken de borst.

– Een rollende beweging van de onderkaak is zichtbaar (de oren wiebelen).

– De tong beweegt ritmisch.

– Als moeder voelt u geen pijn, uw tepels voelen goed aan.

– Aan het einde van de maaltijd is je baby tevreden en ontspannen.

Omdat mama en baby eerst aan elkaar moeten wennen, is geduld in het begin een goede metgezel. Natuurlijk kan uw verloskundige of een borstvoedingsconsulent/ondersteuner u ook helpen. Laat in ieder geval niet meteen de moed zakken, want oefening baart kunst en bijna iedere vrouw kan borstvoeding geven. In de volgende blog gaan we in op mogelijke borstvoedingsproblemen en wat “vrouwen” daar aan kunnen doen.

Bron: Script Het vermijden en oplossen van borstvoedingsproblemen in de vroege postpartum periode, Iris-Susanne Brandt-Schenk, IBCLC, 2020

RELATED POSTS