Tips om borstvoedingsproblemen te helpen voorkomen (deel 1)

  • Ergobaby
  • Jul 3, 2022
borstvoeding

Het eerste uur na de geboorte is cruciaal

Verwacht je een baby en wil je hoe dan ook borstvoeding geven? Dan is dit het juiste artikel voor jou. Want veel borstvoedingsproblemen in de vroege kraamtijd kunnen worden vermeden als je een paar belangrijke dingen in gedachten houdt. Omdat het eerste uur na de geboorte de belangrijkste eerste steen is voor een succesvolle borstvoedingsstart, willen we vandaag de negen fasen van de aanpassing van een pasgeborene onder de loep nemen. Onze vroedvrouw en babywearing-expert Katrin Ritter zal u graag uitleggen waar u en de vroedvrouwen die voor u zorgen op moeten letten.

De negen fasen van de aanpassing van een pasgeborene

De Zweedse arts Prof. Dr. Ann-Marie Widström van het Karolinska Instituut in Stockholm en haar team observeerden kinderen in de eerste uren na de geboorte en analyseerden honderden uren videomateriaal. Zij ontdekten negen fasen van postnatale aanpassing in direct huid-op-huid contact.

  • In principe biedt direct huid-op-huidcontact veel voordelen voor moeder en kind:
  • Het kind kan zijn natuurlijke reflexen volgen en zich vastklampen = borstvoedingsinitiatie
  • Stabilisatie van alle lichaamsfuncties
  • Vermijding van aanpassingsstoornissen
  • Borstvoeding voor de basisbehoeften
  • Bevordering van hechting, basis voor een veilige hechting
  • Bevorderen van zelfregulatie en kalmeren
  • Vermindering van stress en pijn
  • Bevordering van de vroege coördinatie van de vijf zintuigen van het kind (zicht, gehoor, smaak, reuk, tastzin).

Widström benadrukt dat het belangrijk is dat het kind deze negen stadia van aanpassing in zijn of haar eigen tempo doorloopt. Hierbij wordt er uiteraard van uitgegaan dat het kind fit en gezond is en dat er geen verdere interventie nodig is.

De 9 fasen – geleid door de pasgeborene

Fase 1: Geboortegehuil

De eerste fase wordt gekenmerkt door de eerste geboortekreet. Het kind ademt voor het eerst zelfstandig en ontdoet de luchtwegen van vruchtwater. Het vertoont reflexen zoals de Moro-reflex. De armen worden naar opzij getrokken en de vingers worden gespreid. De baby moet nu snel worden afgedroogd en in de lengte op de moeder worden gelegd. Het hoofdje van de baby moet tussen uw borsten liggen.

Fase 2: Ontspanning

Dit is een stille en bewegingloze fase waarin de baby de hartslag van de moeder hoort en zich gewoon ontspant, terwijl hij warm blijft.

Fase 3: Ontwaken

De baby begint te bewegen en maakt kleine mondbewegingen. De ogen gaan open en richten zich korte tijd later op.

Fase 4: Activiteit

De baby beweegt nu doelgerichter, draait eventueel zijn hoofdje en doet tongoefeningen. De pasgeborene herkent de geur van de moederborst uit het vruchtwater en raakt de borst aan met de hand, waardoor deze smaak overgaat in de mond. Er mag hier niet van buitenaf worden ingegrepen. Ongeveer 30 minuten na de geboorte herkent de baby de tepel en de stem van de moeder en zoekt hij oogcontact – een onvergetelijk moment.

Fase 5: Rust

De baby rust, ogen open of dicht. Hij kan ook op zijn vingers zuigen. Het is belangrijk om deze rust te respecteren en niet in te grijpen. Anders moet de baby opnieuw beginnen met fase 1 en wordt de kans groter dat hij niet aan fase 8 voor het zuigen toekomt voor hij in slaap valt.

Fase 6: Robben

Met kruipende bewegingen kan de baby zich tussen de borsten van de moeder naar de tepels bewegen. Het reflexieve schoppen van de voetjes stimuleert ook de baarmoeder. De baby kan worden ondersteund met een hand onder de voet of de moeder kan zo worden gepositioneerd dat de tepel gemakkelijk bereikbaar is.

Fase 7: Gewenning

De baby slaakt smeekbelletjes zodra hij de tepel bereikt. Hij maakt zich vertrouwd met de borst door aan de tepel en het tepelhof te likken en ze te vormen. Hij masseert de borst om het vrijkomen van oxytocine bij de moeder aan te moedigen. Dit duurt ongeveer 20 minuten of langer en is van cruciaal belang voor het welslagen van de borstvoeding. Vaak zuigt de baby één of twee keer en laat dan de borst los. Dit is normaal en moet niet worden geïnterpreteerd als onvermogen.

Fase 8: Zuigen

De pasgeborene legt aan bij de tepel en voedt zich. De handen stoppen met bewegen, de ogen zijn gefocust. Wanneer de baby zelf aan de borst legt, is dit een perfecte eerste borstvoeding, ook al verandert hij nog eens van houding. De pasgeborene heeft hier geen hulp bij nodig.

Fase 9: Slapen

Na ongeveer anderhalf uur valt de baby voor het eerst in slaap en moet hij zich ontspannen.

De beste basis voor een goede start van de borstvoeding is daarom onmiddellijk, ongestoord en langdurig huidcontact onmiddellijk na de geboorte (ten minste anderhalf uur zonder onderbreking). Pas na de slaapfase moet de baby worden bekeken, gewassen en verschoond. Ga daarna, indien mogelijk, direct terug naar naakt aan de moederborst. In de volgende weken heeft frequent huidcontact een ondersteunend effect – idealiter gedurende ten minste drie uur gedurende de hele dag. Deze fysiologische fasen van aanpassing zijn van elementair belang voor een goede start in het leven en een succesvol begin van de borstvoeding. Dus waar u ook bevalt, het is raadzaam om met het personeel te praten en te proberen deze belangrijke aanpassing voor uw baby mogelijk te maken.

En een opmerking voor iedereen die al een baby heeft gekregen die niet de kans heeft gehad om deze negen stadia zelfstandig te doorlopen:  In veel gevallen krijgen moeder en baby deze ruimte niet. Waarom? Simpelweg omdat veel verloskundigen deze fasen niet hebben geleerd als onderdeel van hun opleiding, omdat de tijd vaak krap is of omdat er complicaties waren bij de geboorte. En toch hebben we veel succesvolle borstvoedende mama’s en gelukkige kinderen in deze wereld. Jouw liefde en nabijheid zijn cruciaal – en verder dan de eerste uren.

In het volgende deel van onze borstvoedingsreeks zullen we kijken naar de meest voorkomende borstvoedingsproblemen in de vroege postpartumperiode en hoe goede borstvoeding werkt.

Bron: Deutsche Hebammen Zeitschrift, Haut an Haut, Widström et al., Issue 10-2019

RELATED POSTS