Internationale Babywearing Week 2022 (Deel 2)

  • Ergobaby
  • Oct 3, 2022
babydragen

Babydragen en het wonderhormoon Oxytocine

BabydragenF wordt in oktober wereldwijd gevierd met het thema “Liefde transformeert” en deze blog is deel 2 van onze Internationale Babywearing Week blogs, dus zorg ervoor dat u deel 1 leest: 10 redenen waarom ouders graag een draagzak gebruiken. Hier gaan we dieper in op het onderwerp oxytocine, het liefdeshormoon. Bent u er klaar voor?

Oxytocine: meer dan een knuffelhormoon

Fysieke nabijheid van uw baby – het liefst huid op huid – maakt het neurohormoon oxytocine aan. Het wordt beschouwd als een bindingshormoon en is daarom erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het bevordert ook de melkproductie en maakt borstvoeding mogelijk. Echter beïnvloedt oxytocine ons leven al voordat het begint: want niet alleen tussen mama en kind komt het knuffelhormoon vrij. Ook tijdens het knuffelen met uw partner wordt er oxytocine geproduceerd. Tijdens de seks wordt ons lichaam er praktisch mee overspoeld. Het verhoogt het plezier en creëert een gevoel van diepe verbondenheid tussen de twee seksuele partners tijdens het orgasme.

Oxytocine voor een vlugge bevalling

De naam van het neurohormoon komt oorspronkelijk uit het Oudgrieks en betekent “vlugge geboorte”. En juist uit de verloskunde is oxytocine vooral bekend. Tijdens de zwangerschap werkt uw hypothalamus (de plaats waar het hormoon vandaan komt) op volle toeren om oxytocine te produceren voor de geboorte. Het is namelijk ook verantwoordelijk voor het opwekken van de bevalling.

Foto door: Alicia Petresc op Unsplash

Menselijke relaties hebben oxytocine nodig

Hoewel het hormoon decennialang alleen bekend was als geboortehormoon, speelt het een rol in het samenleven van alle mensen. Het heeft een positieve invloed op sociaal gedrag, maakt ons empathischer, bevordert de paarband, versterkt het vertrouwen in andere mensen en kan angst en agressie temperen, evenals het stresshormoongehalte verlagen en hartslag, bloeddruk, bloedsuiker en ademhaling reguleren. Uit onderzoek op dieren is zelfs vastgesteld dat het de groei bevordert en wonden sneller laat genezen. Dus, zoals u ziet, zijn dit allemaal waardevolle effecten waar niet alleen uw kind, maar ook u van kunt profiteren. We kunnen u alleen maar aanmoedigen: Laat uw oxytocineafgifte op volle toeren draaien en draag uw baby’s zo vaak en zo lang als het voor jullie beiden goed voelt. Uw lichaam en ziel zullen u dankbaar zijn!

RELATED POSTS